Pellava on yksivuotinen viljelykasvi, jonka kuiduilla on havaittu olevan monia hyviä ominaisuuksia rakentamisessa. Se on huomattu Suomessa jo satoja vuosia sitten: siinä missä hirsirakentamisessa on maassamme ikiaikaiset perinteet, on luonnollista, että myös rakennusten eristeenä on käytetty luonnosta löytyviä materiaaleja, kuten sammalta tai pellavaa.
Pellavasta valmistetaan erilaisia eristeitä rakennusten lämpö- ja äänieristykseen. Pellavaa voidaan käyttää myös rakennuksen tiivistämisessä, ja erityisen suosittua se onkin hirsirakenteisten talojen tilkitsemisessä ja tiivistämisessä. Tämä johtuu siitä, että hirsirakennus on materiaalinsa ansiosta itsessään hengittävä, aivan kuten pellavakin. Pellavaeriste valmistetaan menetelmällä, jota kutsutaan ilmakarstaamiseksi.
Pellavaeristeellä on ylivertaiset ominaisuudet
Koska pellava on luonnonkuitu, on sillä lukuisia evoluution hiomia, luonnosta tuttuja ominaisuuksia, jotka tekevät siitä ylivertaisen materiaalin rakennusten tiivistämiseen ja eristämiseen.
Ensinnäkin pellavalla on erinomainen lämmönvarastointikyky, mikä tekee siitä hyvän eristysmateriaalin. Kun aurinko lämmittää talon seinää, pellavaeriste varastoi itseensä suuria määriä lämpöä. Tätä lämpöä eriste sitten luovuttaa tasaisesti. Näin sisäilman lämpötila pysyy miellyttävänä: koti ei ole talvella kylmä eikä kesällä kuuma, vaan olosuhteet ovat aina miellyttävät.
Pellavaeriste on hengittävä materiaali. Ilmassa on aina kosteutta eli vesihöyryä. Huoneilman ja ulkoilman kosteus vaihtelee usein paljonkin. Tämä ilmankosteus pyrkii tasaantumaan, jolloin vesihöyry siirtyy sinne missä ilma on kuivempaa. Pellavakuitueriste sitoo itseensä suuren määrän ilmankosteutta, ja siirtää sitä luonnollisesti sinne, missä kosteutta on vähemmän. Näin kosteus ei pääse kerääntymään rakenteisiin, vaan talo hengittää luonnollisesti. Tästä erinomaisesta ominaisuudesta on myös se etu, että rakennuksen sisäilman kosteus pysyy aina miellyttävänä.
Muovin suosio kotien eristeenä vähenee ja luonnollisten materiaalien suosio kasvaa. Eikä ihme: pellava on monista syistä myös ekologinen vaihtoehto kodin eristämiseen. Hengittävä materiaali ei kerää rakenteisiin kosteutta, joten talo ei homehdu eikä sisäilmaongelmia synny. Lisäksi luonnonkuidun käsittely on monia muita materiaaleja helpompaa: eriste ei ärsytä ihoa eikä sen asentamisessa tarvita suojavarusteita, kuten laseja, hansikkaita tai erityistä ilmanvaihtoa. Pellavaeriste ei myöskään vapauta ympäristöön myrkkyjä, kuten formaldehydiä ja isosyanideja. Lisäksi pellavaeristeen valmistuksessa ei tuhota luontoa. Se on uusiutuva luonnonvara, jonka tuotantoprosessi ei saastuta ilmaa tai vesistöä ja jonka viljely hidastaa kasvihuoneilmiötä. Raaka-aineen ympäristökuormitus pysyy alhaisena, kun pellavaeristeen valistamiseen käytetään vain vähän energiaa mineraalieristeisiin verrattuna.
Pellavaeristenauha tai pellavarive hirsirakennuksen tiivisteeksi
Luonnonmukaisen ja ekologisen rakentamisen suosio kasvaa, ja yhä useampi rakentaja valitsee luonnonmateriaaleja niin kotinsa rakennusaineeksi kuin myös kodin sisustukseen; lisäksi esimerkiksi hirsitaloja rakennetaan yhä enemmän myös kaupunkeihin ja taajamiin. Kuitenkin varsinkin vanhempien, hieman jo harvenemaan päässeiden hirsirakennuksen eristemateriaaliksi pellavakuitu on ylivoimainen ykkönen.
Pellavaeristettä on saatavilla useissa eri muodoissa, mutta hirsirakennuksen hirsien tiivistämiseen sopii parhaiten pellavaeristenauha tai pellavarive. Pellavaeristenauhaa käytetään varsinkin käsinveistetyissä höylä- ja pyöröhirsisissä rakennuksissa. Sekä pellavarive että pellavaeristenauha sopivat myös kodin ikkunoiden ja ovenkarmien tiivistämiseen.
Pellavaeristenauhan käyttö on yksinkertaista. Suuresta eristenauhakerästä leikataan halutun mittainen pätkä, joka työnnetään hirsitalon hirsien väleihin, niin sisä- kuin ulkopuolelle. Pellavaeristenauha on yleensä noin 15–50 millimetriä paksua ja 30–300 millimetriä leveää, ja nauharullien pituudet vaihtelevat 10–15 metrin välillä. Pellavaeristenauhalla saadaan helposti siisti lopputulos. Se ei pölyä eikä sitä käsiteltäessä tarvita esimerkiksi ilmanvaihtoa.
Toinen vanhojen hirsirakennusten eristämiseen sopiva tuote on pellavarive. Pellavarive on eristetuotannon sivutuotteena syntyvää hakkeenomaista purua, pellavakuitua. Sitä voidaan käyttää varsinkin vanhojen kohteiden hirsien väliin, niin sisä- kuin ulkopuolelle.
Pellavarivettä työnnetään hirsien väliin tarvittava määrä, mutta sitä ei pidä tampata liian tiukkaan. Apuvälineenä voi käyttää esimerkiksi talttapäistä ruuvimeisseliä tai lastaa, mutta tähän tarkoitukseen tehtyjä työkalujakin on olemassa.
Sekä pellavaeristenauha että pellavarive ovat erityisesti perinnerakentajien suosiossa. Vanhoja, aikoinaan taitavasti rakennettuja hirsirakennuksia kunnostettaessa suositaan yhä nykypäivänäkin luonnollisia materiaaleja, ja pellavaeriste sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Pellavaeriste saattaa materiaalina olla hieman kalliimpaa kuin mineraalieriste, mutta hyvästä sisäilmasta ja sitä myöten myös elämänlaadusta kannattaa hieman maksaakin.