Hirsirakentamisella on maassamme satoja vuosia vanhat perinteet. Aikoinaan hirttä – vahvaa mäntyä tai kuusta – oli pohjoisella havupuuvyöhykkeellä helposti saatavilla, ja siitä oli helppo höylätä jykevät seinät omaan pirttiin. Vaikka perinteisten pyöröhirsisten rakennusten aika alkaa olla ohi, ei hirsirakentaminen ole hävinnyt minnekään. Päinvastoin – hirsi on yhä useamman omakotirakentajan valinta sen monien hyvien ominaisuuksien vuoksi. Jykevärakenteinen hirsitalo on monien tutkimusten mukaan sisäilmaltaan paras valinta kodiksi. Tämä johtuu hirren hengittävistä ominaisuuksista. Ja onpa hirsi valittu rakennemateriaaliksi myös yhä useampaan julkiseen rakennukseen, kuten kouluihin ja päiväkoteihin.
Mitä kannattaa huomioida hirsitalon eristämisessä?
Hirsiseinä on Suomen oloissa alttiina jatkuvalle säärasitukselle ja sääolojen vaihteluille. Seinän tulee kestää kaikki neljä vuodenaikaa: paukkuvat pakkaset, syksyn piiskaavat sateet ja kesän porottava helle. Varsinkin sadevesi laittaa seinän koville, ja kovat kevättuulet aiheuttavat vuotoilmavirtauksia seinän läpi. Eristeeksi kannattaakin valita materiaali, joka kuivuu nopeasti. Lisäksi eristeen läpi huoneilmaan virtaavan ilman tulisi olla puhdasta – näin koti pysyy raikkaana ja terveellisenä. Hirren mainiot ominaisuudet vesittyvät, jos eristemateriaaliksi valitaan muovia. Siksi paras valinta hirsikodin eristämiseen on ekologinen luonnonmateriaali, kuten pellavaeristenauha, pellavaeristelevy tai pellavarive.
Tilkitse vanhat hirsiseinät pellavaeristeellä
Uudet hirsirakennukset ovat rakenteeltaan melko tiiviitä. Hirret eivät juuri vääntyile tai painu ja liitoskohdat pitävät. Tilanne on erilainen vanhempien hirsitalojen kohdalla: kuivuneet hirret saattavat hieman pahimmillaan irvistää ja halkeilla, ja vuosikymmenten aikana hirret ovat vääntyilleet ja painuneet. Hirsien väliin on syntynyt tilaa, joka kannattaa tilkitä ja eristää.
Pellavaeriste sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Se on luonnollinen materiaali, joka puukuitumateriaalina käyttäytyy hirren tavoin ja kuivuu samaa tahtia puuseinän kanssa. Pellavaeristeellä on todella alhainen lämmönjohtavuus, joten se toimii hyvänä eristeenä: se luovuttaa lämpöä hitaasti ympäröivään ilmaan ja pitää huoneiston lämpötilan miellyttävänä. Pellavaeristettä käytetään myös äänieristyksessä.
Toki pellavaa voidaan vanhojen hirsirakennusten ohella käyttää mainiosti myös uudisrakentamisessa. Pellava onkin yhä useamman hirsirakentajan valinta sen ekologisuuden vuoksi, ja sitä käytetään lämmöneristeenä seinissä, katoissa, ylä- ja alapohjissa sekä tilkkeenä ikkunoiden ja ovien pielissä. Seinien ja lattian eristeeksi sopii hyvin pellavakuidusta valmistettu eristelevy, ja ahtaampia paikkoja on helppo tiivistää pellavaeristenauhalla.
Pellavaeristeen käyttö kasvoi Suomessa vuosituhannen alussa. Myös kotimainen tuotanto yritti pysyä perässä, ja 2000-luvun alussa Suomessa oli peräti kahdeksan pellavaeristeitä valmistavaa yritystä. Sittemmin määrä väheni, sillä Suomi ei ole ilmastonsa puolesta optimaalinen viljelypaikka pellavalle ja sen viljely onkin vähentynyt huomattavasti. Nykyisin pellava tuodaan Suomeen pääosin ulkomailta, joitain pienempiä toimijoita lukuun ottamatta.